همانگونه که احتمالا بدانید تاثیر گذارترین عامل در فرسودگی قطعات ، گرما می باشد . قطعات سخت افزاری کامپیوتر به واسطه فعالیت خود، گرمای بسیار زیادی را تولید میکنند. این دما بعضی وقت ها در زمان پردازشهای سنگینی چون رندر چنان بالا میرود که در صورت عدم وجود سیستم کولینگ مناسب توانایی ذوب اجزا و اتصالات داخل را دارا می باشد . از این رو برای کامپیوتری که قرار است پردازشهای سنگینی مثل اجرای بازی را انجام دهد، داشتن یک سیستم خنک کننده مناسب امری ضروری است.
خنک کننده گیمینگ
خنک کننده گیمینگ به خنک کننده هایی گفته می شود که توانایی پایین آوردن دمای ایجاد شده در لپ تاپ ها را حتی در هنگام اجرای بازی های سنگین داشته باشند. یک خنک کننده گیمینگ باید بتواند شرایط دمایی را چه برای لپ تاپ های گیمینگ و چه برای لپ تاپ های معمولی، کاهش دهد و تجربه خوبی از بازی را در اختیار گیمر قرار دهد.
به طور کلی خنککنندههای پردازنده، بسته به کاربرد و میزان راندمان در دو دستهبندی کلی قرار میگیرند:
- خنککنندههای هوایی (air coolers)
- خنک کنندههای آبی (water coolers)
خنک کننده هوایی مناسب گیمینگ
خنک کنندههای هوایی (air coolers)، پرطرفدارترین و در عین حال سادهترین سیستمهای خنک کننده برای کنترل دمای پردازنده و سایر قطعات کامپیوتر هستند؛ چرا که بیشتر پردازندههای موجود در بازار (از جمله پردازندههای Intel و AMD) به صورت معمول، محصول خود را با این نوع خنک کنندهها در دسترس مشتری قرار میدهند. قیمت این خنک کننده نسبت به خنک کنندههای آبی بسیار پایین تر می باشد.
خنککنندههای هوایی ترکیبی از دفع کنندههای حرارتی فلزی و فن می باشد که با قرار گرفتن مستقیم روی پردازنده، جریان هوای گرم را از اطراف آن به بیرون میکشند. از طرفی دیگر فن دومی بذای ایجاد فشار هوای مثبت در کیس جاگذاری میشود تا از بالا رفتن دمای قطعات جلوگیری کند. مزایای این نوع خنک کنندهها نسبت به نوع آبی آن، قیمت ارزانتر، نصب سادهتر و در دسترس بودن بیشتر است.
مزایای خنک کننده هوایی
- دسترس آسان
- نصب آسان
- قیمت ارزان
خنک کننده آبی مناسب گیمینگ
سیستم خنک کننده آبی نسبت به بقیه خنک کننده ها از ورژن مدرنتری در سیستمها خنک کننده ها می باشد که به وسیلهی لولههای انتقال حرارتی که حاوی یک مایع یا گاز ویژهای هستند گرما را منتقل میکنند. این نوع خنک کنندهها در مقایسه با فنهای هوایی، قدرت فوق العاده بیشتری در خنک کردن قطعات مختلف کامپیوتر دارند. این نکته زمانی که پردازشهای سنگینتر انجام میدهید، مشهود خواهد بود.
در این نوع خنک کننده یک پمپ کوچک در قسمت بالای CPU نصب می شود که نوعی مایع که غالبا ترکیبی از آب مقطر و یک مایع هادی حرارت است را در لوله های کوچک و انعطاف پذیری متشکل در یک حلقه بسته، به گردش در می آورد. این گردش، حرارت CPU از طریق یک قطعه مسی که زیر پمپ قرار گرفته، به مایع انتقال میدهد.
مایعی که در بالا گفته شد هنگامی که دمای آن بالا رفته باشد ، از طریق چندین لوله کوچک به یک رادیاتور کوچک که می تواند در قسمت جلو، عقب یا بالای کیس کامپیوتر قرار داده شود، انتقال داده می شود و در رادیاتور به کمک چند فن که برای عملکرد بهتر در قسمت های مختلفی از آن تعبیه شده اند، خنک می شود و دوباره به CPU انتقال داده می شود. این روند به صورت مکرر در تکرار میشود.
مزایای خنک کننده آبی
- قابلیت شخصی سازی
- ظاهر زیبا نسبت به سایر خنک کننده
خنک کننده های مدار باز مناسب گیمینگ
این نوع خنک کننده ها که به عنوان خنک کننده های آبی شخصی سازی شده شناخته می شوند از ساختار پیچیده تری برخوردار هستند درعین ارائه راندمان و ظاهر بهتر و همچنین نصب این نوع خنک کنندهها نیازمند دانش فنی، تجربه و البته اجزای متعددی است. برای نصب این خنک کننده باید اندازه گیری و برش متناسب با درون کیس باشد. همین امر باعث گران قیمت تمام شدن این خنک کننده می شود.
مزایای خنک کننده مدارباز
- قابلیت شخصی سازی
- ظاهر زیباتر
نتیجه گیری
در آخر شما باید به این نکته توجه کنید که آیا با شما قرار است پردازش های سنگین انجام دهید یا خیر. اگر نمی خواهید با سیستم خود پردازش های سنگین انجام دهید به شما پیشنهاد می کنیم که هزینه زیاد برای خنک کننده نکنید و یک خنک کننده هوایی با قیمت مناسب تهیه کنید. البته لازم به ذکر است که نوع خنک کننده شما به توان حرارتی و میزان نویز نیز بستگی دارد و اگر شما کاربری هستید که پردازش های سنگین انجام می دهید و کم صدا بودن سیستم خنک کننده برایتان اهمیت دارد با مقداری هزینه بیشتر می توانید خنک کننده از نوع آبی را انتخاب کنید.